Pressemeddelelse:

Ny musik og teknologi til både øjne og ører

På den ene side en cd. På den anden side en dvd. Fløjtenisten Marianne Leths debutalbum er udgivet på en dual-disc. Her bruger hun den moderne teknologi til at præsentere fire nye elektroakustiske værker både auditivt og visuelt. Musikken er nyere dansk musik for fløjte og elektronik, og dvd'en består af det nyeste indenfor 3D grafik lavet af Jacob Nielsen. Albummet hedder ”Flutronics” .

Idéen opstod med musikken

Idéen til Flutronics fik Marianne Leth i efteråret 2004, hvor hun blev introduceret til et elektroakustisk stykke musik af Wayne Siegel, leder for DIEM (Dansk Institut for Elektron Musik). ”De smukke klange og meditative stemninger blandet med en meget rytmisk side, gjorde mig så begejstret, at jeg fik lyst til at lave en hel koncert med fløjte og elektronik,” fortæller Marianne og fortsætter:

”Når man står som solist bliver mulighederne enorme, hvis man blander det med elektronik. Lydbilledet bliver meget anderledes – en blanding mellem klassisk, rytmisk, meditativt med store flotte klangfarver og filmmusik.”

Den visuelle musik

Det anderledes lydbillede gav Marianne idéen til at lægge en visuel optræden sammen med musikken. Dette ville bryde den traditionelle klassiske form og give en helt anden helhedsoplevelse, hvor der åbnes op for flere sanser.

Det visuelle blev derfor en stor del af projektet med Flutronics. Så idéen om en dvd var nærliggende, og muligheden for både musik og film på dual-disc passede godt til projektet. ”Til film finder man musik som passer til. Her er det omvendt – først musikken – og derefter det visuelle. Pianisten, fotografen og videoteknikeren Jacob Nielsen fik til opgave at sætte nogle flotte visuelle billeder til, og han har ramt stemningen i musikken rigtig godt,” forklarer Marianne Leth.

Forskellige kunstarter

Også det, at arbejde sammen med forskellige kunstarter har tiltrukket Marianne Leth: ”Jeg finder det utroligt interessant at samarbejde med andre kunstarter. Der opstår nye indgangsvikler og idéer. Til de første koncerter arbejdede jeg sammen med tøjdesigneren Gitte Smith om fire forskellige teatralske kjoler, som passede til hvert stykke, jeg spillede. Imellem numrene blev der vist små videoklip. Det udvider både min egen, men også publikums syn på ny musik,” pointere Marianne Leth.

Der kan læses mere på www.marianneleth.dk, hvor det også er mulig at købe cd'en, hvilket også er muligt på gateway.dmf.dk

 

Om musikeren Marianne Leth:

Hun begyndte på Det Jyske Musikkonservatorium i 1991, og kom året efter til at spille i et ensemble for ny musik. Her startede hendes interesse for nutidsmusik, og hun har i tidens løb samarbejdet med mange komponister – udenlandske såvel som indenlandske – men især unge danske komponister. Efter solistdebut i 1999 i Musikhuset Århus har hun arbejdet som freelance musiker, og er blevet anset som en af de mest aktive freelance musikere i Danmark – bl.a. som kammermusiker og udøvende nymusik fløjtenist. I august 2007 vandt hun stillingen som fløjtenist i Randers Kammerorkester.

Om videokunstneren Jacob Nielsen:

Jacob Nielsen er udannet pianist fra Solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium i 1999. Han har siden arbejdet som freelance musiker og har bl.a. indtil flere gange været solist med landsdels orkestrene. Men det han siden hen har slået sig mest ned på, er det, han kalder ”Visual Classic”, hvor han laver film, til den musik han spiller live på klaveret. Der kan ses mere på www.jacobnielsen.dk.

Om komponisterne:

Wayne Siegel: Født i 1953 i Los Angeles. Kom til Danmark i 1974, hvor han studerede komposition på Det Jyske Musikkonservatorium. I 1986 blev han leder for DIEM. Han er en udpræget instrumentalkomponist og er inspireret af folkemusik, avantgarde rock og minimalisme. Han har især arbejdet meget med elektronisk musik.

Anders Brødsgaard: Født i 1955 og bosat i København. Startede med at studere klaver på konservatoriet og kom senere til at studere komposition på Det Jyske Musikkonservatorium hos Per Nørgård og Hans Abrahamsen. Han arbejder gerne med grundlæggende musikalske fænomener som tonalitet og puls, og er stadig mere inspireret af den postpythagoræiske ide om et musikalsk kontinuum mellem de musikalske parametre.

Hans Hansen: Født i 1969 i Århus. Han er blandt de førende indenfor den rytmiske elektronmusik. Var med i duoen Örtz som bl.a. udgav et album og to singler og fik en Danish DJ-Awards. Han samarbejder ofte med vj Iben West med musik og videokunst og har skrevet musik til flere danseforestillinger.

Jexper Holmen: Ung dansk komponist født i 1971, som studerede komposition på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Han har ofte udfordret publikum ved at skrive musik, som går ud i yderlighederne. Mange af hans værker er ekstrem kraftige på grænsen til uudholdelige. Jeg bad ham om at skrive et smukt stykke til mig, og det blev til et 20 minutters meditativt stykke for basfløjte.